Skip to content Skip to footer

Maar erg weinig mensen zullen dit ooit echt begrijpen.

Er zijn twee delen van onze mind – de bewuste of denkende mind en de onbewuste mind, welke het emotionele deel van de mind is.

Het bewuste brein kan accepteren, afwijzen en ideeën creëren. Het onbewuste brein moet alles accepteren wat je het geeft en het kan geen onderscheid maken tussen wat echt is en wat niet. Het bepaalt tevens de vibratie waarin jij je beweegt en dus hoe jij je voelt. Het paradigma (een verzameling van gewoontes die de resultaten in jouw leven veroorzaken) bevindt zich tevens in het onbewuste brein.

Laten we zeggen dat ik de afgelopen 20 jaar X-type gedachten heb gehad (bijvoorbeeld: Ik ben een planner). Mijn X-gedachten zijn in harmonie met de overtuigingen die ik heb in mijn onbewuste brein over mijn toekomst als planner.

Laten we nu zeggen dat ik een nieuw type gedachten heb, een Y-gedachte, zoals willen werken met Tony Robbins. Zolang als die Y-gedachte in mijn bewuste brein blijft hangen is er niets aan de hand. Het bereikt mijn onbewuste brein en hoe ik mij voel niet.

Maar wanneer ik actie ga ondernemen op dit nieuwe idee en echt stappen ga zetten om met Tony Robbins samen te werken, raak ik emotioneel betrokken bij dat idee. Nu heb ik X- en Y-gedachten in mijn onbewuste brein, en die zijn als olie en water. Zij mixen niet.

Dus zal mijn centrale zenuwstelsel, wat het krachtigste computersysteem is die jij je ooit voor kunt stellen, totaal over de rooie gaan. Ik wordt angstig en begin te denken “O mijn god! Wat heb ik dan nou weer gedaan? Hoe ga ik dit doen dan?”

Dit voelt ontzettend ongemakkelijk omdat mijn paradigma me graag daar wil houden waar alles vertrouwd en bekend voelt (een planner zijn). Het wil niet dat ik onbekend gebied ga betreden.

Dit gebeurt met iedereen die een nieuw idee toe laat op het onbewuste brein. We proberen onmiddellijk te bedenken hoe we dat dan moeten gaan doen, maar we focussen daarbij uitsluitend op wat we nu weten. De meesten van ons zijn geschoold, maar hebben geen zin om verder te studeren of door te gaan. En dus beperken we ons tot wat we momenteel weten.

De volgende keer als jij actie wilt ondernemen op een groots idee, voltooi dan de volgende drie stappen in plaats van uit te pluizen ‘hoe’ je dat moet gaan doen:

1. Herken dat je simpelweg een nieuw idee geïntroduceerd hebt dat nog niet helemaal mixt met het oude idee van jezelf.

2. In plaats van dat oude idee – jouw oude paradigma – te laten winnen blijf dat nieuwe idee op jouw onbewuste brein introduceren met dankbaarheid en vertrouwen.

3. Blijf dat onbekende terrein ontdekken waar jij verliefd op bent geworden.

Angst en groei gaan hand in hand

Een andere manier om hier grip op te krijgen is de volgende 4 psychologische fases te herkennen waar je doorheen gaat wanneer je te maken krijgt met de angst-barrière:

1. Gevangenschap: In deze fase krijg jij X-type resultaten, resultaten die jij niet wilt. De resultaten worden veroorzaakt door de X-type conditionering van het onbewuste brein.

Deze fase heet ‘gevangenschap’ omdat jij X-type gedachten blijft produceren ook al heb je het vermogen om andere gedachten te creëren.

2. Redenatie: Op een bewust niveau creëer jij een nieuw idee van het leven dat jij wilt leven ingekleurd door de Y. Toch krijg jij X-type resultaten – resultaten die jij niet wilt – omdat jij het idee niet steunt met acties hierop. Jij speelt alleen met het Y-idee op bewust niveau.  

Met andere woorden, jij kunt denken aan wat jij wilt, je kunt jezelf er zelfs mee zien, maar er verandert niets omdat je niets met het idee doet (het heeft jouw onbewuste brein niet bereikt).

3. Conflict: Voordat we deze fase behandelen, is het belangrijk voor jou om te begrijpen dat de ideeën waar jij emotioneel bij betrokken raakt vibraties veroorzaken. Vibratie op bewust niveau wordt ook wel gevoel genoemd. Ook al zijn de resultaten niet wat je wilt, jij voelt je comfortabel in deze vibratie omdat je hier alle dagen van jouw leven in hebt geleefd. In deze fase onderneem je actie en raak je emotioneel betrokken bij het Y-idee. Op het moment dat het Y-type idee in aanraking komt met de X-type conditionering raakt het elektrische systeem van jouw lijf volledig in de war, en bevind jij je in een XY vibratie. Zorgen, angst en ongerustheid slaan toe op fysiek niveau.

Alle drie slaan zo snel toe en met zo’n impact dat het resultaat is dat jouw mind zich in een verschrikkelijke positie bevindt. Het Y-idee wil dat je vooruit gaat en het X-idee houdt jou tegen. Het conflict is ondraaglijk…. Je bent te bang om door te gaan, je wilt niet terug en je kunt niet blijven waar je bent. Doorgaan is de enige manier om jouw leven te verbeteren. Echter zal een gebrek aan begrip van wat er daadwerkelijk gebeurt ervoor zorgen dat jij je terugtrekt naar bekend terrein. Je zult snel weer terugvallen in  gevangenschap en je rationaliseert voor jezelf waarom dat een goede plek voor jou is. Het is comfortabel…..je kent het hier…. Het is goed genoeg.

4. Vrijheid: Begrip staat jou toe een stap voorwaarts te zetten richting groei en vrijheid. De twijfel, angst en onrust zijn niet verdwenen, echter door studie en begrip weet je dat het zal verdwijnen wanneer je doorzet. Door herhaaldelijk betrokken te zijn bij het Y-idee en er actie op te ondernemen – ondanks de angst – zal jouw conditionering binnen een relatief korte tijd veranderen en zal jij in een nieuwe realiteit leven.

Je hebt twee keuzes….

De twijfel, angst en onrust die jij ervaart wanneer je buiten je comfortzone gaat zorgen er misschien voor dat je doet wat de meesten doen: terugtrekken naar wat jij als veilig beschouwd. Helaas is dat de meest gevaarlijke plek waar je kunt leven want er is daar geen groei. En als er geen groei is, is er verval.

Ik zeg dit omdat niets ooit hetzelfde blijft. Of je beweegt vooruit richting iets groters en beters of je gaat in de tegenovergestelde richting.

De angst-barrière begrijpen zorgt er niet voor dat het verdwijnt. Wij lopen er ook tegenaan elke keer wanneer wij iets nieuws willen ondernemen. En wij bestuderen dit al heel wat jaren. Uiteraard weten wij wat er gebeurt en beuken we er dwars doorheen. Dit heeft ons al zoveel moois opgeleverd en laten we eerlijk zijn: het leven gebeurt buiten je comfortzone.

Naar meer en beter!

Mandy van den Dolder