Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoe Reageer JIJ?

Start met Antwoorden, Niet Re-ageren, op Angst

Om dit artikel te beginnen eerst een paar vragen aan jou:

Trek jij je terug naar een veilige plek zodat je er niets mee hoeft te doen?

Houdt het jouw groei tegen?

Of ben jij in staat het te zien voor wat het is en ga je door?

Is het Echt?

Wanneer jij je in een gevaarlijke of bedreigende situatie bevindt, is de angst die je voelt heel gerechtvaardigd. En je moet hierop op de juiste manier reageren of antwoord geven.

Echter, het soort angst dat jou tegenhoudt om jouw doelen en dromen te behalen is normaal gesproken niet gevaarlijk. Het wordt vaak veroorzaakt door iets dat je nog nooit hebt gedaan – iets dat jou uit jouw comfort zone haalt.

Wanneer je geconfronteerd wordt met zo’n situatie, kun je de angst jou laten controleren of jij kunt de situatie overnemen.

De keuze is aan jou. Jij kunt denken….

Ik kan dit niet’ of ‘Dit gaat me lukken.’

Dit komt nooit goed’ of ‘Dit gaat helemaal goed komen.’

Dit is niet wie ik ben. Ik ben beter af waar ik ben’ of ‘Ik moet dit doen om daar te komen waar ik wil zijn.’

Re-ageren versus Creëren

Wat het leven je ook geeft, je kunt er op reageren of je kunt ervoor kiezen om erop te antwoorden vanuit rust en vertrouwen.

Wanneer ongewenste dingen gebeuren in jouw leven, kun je in maar een paar seconden overslaan in een staat van complete angst en frustratie. Of, als je even een stapje terugdoet en ademhaalt, kun je je in een staat bevinden van hoop en een weten dat alles OK is en het beter wordt. 1 manier om dit te doen is aandacht te geven aan hoe jij reageert wanneer je geconfronteerd wordt met dingen in je dagelijks leven waar je je oncomfortabel of bang door voelt. Wanneer je ergens op reageert is jouw emotionele of onbewuste instinct in controle. Dat betekent dat de situatie controle over jou heeft.

Wanneer je echter antwoord geeft en de tijd neemt is jouw bewustzijn heel hoog. Jij bent in controle, niet jouw emoties of jouw mentale programmering.

Leren antwoord te geven

Hier zijn drie dingen die je kunt doen om te leren antwoord te geven in plaats van te re-ageren op angst:

1. Raak emotioneel betrokken bij het idee dat je jouw doelen behaalt.

2. Begrijp wat de angst veroorzaakt (buiten jouw comfort zone gaan staan) en dat het zal verdwijnen wanneer je er doorheen loopt.

3. Doe dat wat je bang maakt.

Neem altijd pauze, altijd wanneer je angst of onrust ervaart, of het nu gerelateerd is aan het behalen van jouw doel of niet.

Je hoeft niet direct te re-ageren, alleen omdat je een innerlijke reactie voelt. Oefen pauzeren, niet reageren, zodat jij in controle kunt blijven van de situatie.

En in plaats van deze angst te onderdrukken…laat het gevoel naar boven komen….en haal adem.

Observeer de neiging om te vluchten, je terug te trekken, of om je heen te slaan die in jou omhoog komen en laat het dan door jou heen passeren. Onderdruk het niet. Soms duurt dit proces enkele seconden. Op andere momenten kost het misschien meer werk, zoals het opschrijven van jouw gevoelens om de angst los te kunnen laten.

Hoe lang het ook duurt, zorg dat je in een meer positieve staat verkeert voordat je antwoord geeft.

Met wat oefening zal je merken dat het steeds makkelijker wordt antwoord te geven vanuit rust in plaats van te reageren op angst en andere negatieve emoties.

Wat als je vliegt?

In elke situatie kun je reageren met angst of onrust, of je geeft antwoord vanuit hoop en vertrouwen.

Vertrouwen is het tegenovergestelde van angst.

Clarence Smithson benaderde het zo:

Faith is the ability to see the invisible and believe in the incredible, and that is what enables believers to receive what the masses think is impossible.”

Angst, aan de andere kant, is het onzichtbare te zien en te geloven dat er iets slechts zal gaan gebeuren.

Wanneer je gevraagd wordt iets te doen wat je nog nooit hebt gedaan, iets wat je zal doen groeien, kies er dan voor te geloven dat er iets geweldigs gaat gebeuren in plaats van iets slechts.

Kies ervoor te denken….

Alles zal geweldig verlopen!’

Het gaat me lukken.’

Ik kan alles wat ik bedenk.’

Een oefening voor het leven?

Als je antwoord geven een oefening voor het leven wilt maken in plaats van re-ageren, gebruik dan de kansen die in elk moment van de dag voorbij komen.

Antwoord geven in angstige situaties is in de allereerste plaats, pauzeren, adem halen en dan pas actie ondernemen. Het is stoppen en goed nadenken zodat je de acties kunt ondernemen die resultaten zullen produceren. Het is niet langer beïnvloed worden door gewoontes die jou niet vooruit helpen.

Als je dit zo blijft doen en je maakt van antwoord geven een gewoonte, zal de overgang van angst en frustratie naar kalmte en hoop een zekere en snelle overgang zijn.

Op jouw succes!

Mandy van den Dolder