Een onlogische strategie om jouw hardnekkigste paradigma’s te overschrijven.
Ondanks dat ze het zo hard proberen leeft meer dan 90% van de mensheid hun leven zonder ook maar één significante verbetering in hun leven voor elkaar te krijgen. En ze behalen steeds dezelfde resultaten….
Hoe komt dat toch?
Paradigma’s.
Want weet je … onze paradigma’s bepalen onze resultaten. En hoe we het ook proberen, we kunnen hen niet voorbij streven. Helaas begrijpt maar een heel klein percentage van de mensen dat. En zelfs nog minder dan dat percentage begrijpt hoe je die paradigma’s kan veranderen om andere resultaten te behalen.
Het is echt een enorm probleem, omdat miljoenen mensen enorm hard proberen om hun resultaten te verbeteren en dit nooit voor elkaar krijgen. Ze proberen van alles om ook maar íets te veranderen. Alles, behalve zichzelf.
Maar hier gaat het om …
Als je echt naar de kern gaat, is het jouw gedrag dat jouw resultaten bepaalt. Dus, wanneer jij niet in staat bent geweest om jouw gewenste resultaten te behalen ligt het niet aan de economie, jouw baas óf jouw echtgeno(o)t(e).
Wat jou tegenhoudt heeft nul komma niets te maken met wat er om jou heen gebeurt. Het heeft te maken met iets binnen in jou, jouw onbewuste programmering. Dat is wat een paradigma is – een groepje gewoontes die geprogrammeerd is in jouw onbewuste brein en daar vervolgens jouw gedrag bepaalt.
Dus, in plaats van dat je gaat wachten op een verbeterde economie of jouw baas die eindelijk jouw potentieel inziet, laten we gaan kijken wat er nodig is om jouw paradigma te verschuiven.
Het is niet handig, maar het werkt wel!
Om een paradigma te veranderen mag je beginnen met nadenken over iets in jouw leven dat je graag zou veranderen of verbeteren.
Laten we zeggen dat je moeite hebt met vroeg opstaan en je wilt dat veranderen. Dit is één van de meest voorkomende gewoontes die mensen graag aan zouden pakken.
Om je op weg te helpen mag je nadenken over de ideeën die je in jouw onbewuste brein hebt gestopt en de gewoontes die jij hebt ontwikkeld die jou ‘s ochtends in bed laten liggen of herhaaldelijk op de snooze knop laten drukken als je wekker afgaat.
Schrijf vervolgens een specifiek negatief resultaat op wat je hierdoor steeds krijgt. Schrijf elk gedrag of resultaat op dat je bedenken kan waar jij niet blij mee bent.
“Ik slaap altijd langer dan ik eigenlijk wil. En wanneer ik wakker wordt geef ik mezelf steeds extra 10 minuten in plaats van dat ik direct opsta. Dan ga ik ‘s avonds veel te laat naar bed terwijl ik TV kijk in plaats van dat ik eerder ga slapen, waardoor het weer lastig wordt om vroeg op te staan. Het is een vicieuze cirkel.”
Vraag jezelf dan, “Wat is de exacte tegenhanger van wat ik niet wil?” En schrijf de uitkomst dan in de tegenwoordige tijd op:
“Ik ben zo blij en dankbaar dat ik nu opsta wanneer ik wakker wordt. En ‘s avonds ga ik op tijd naar bed waardoor ik ‘s ochtends met gemak om 06:30 opsta.”
Tot slot schrijf je dit statement 100 keer per dag op voor minimaal 30 dagen achter elkaar.
Ik weet dat je logica jou gaat vertellen dat dit heel dwaas is en en niet zal werken. Maar zelfs als het onlogisch lijkt, doe het gewoon toch.
10 jaar geleden zou dit voor mij volledig getikt zijn om te doen. In die tijd was ik het schoolvoorbeeld van logisch denken en was dat tot dan toe ook altijd geweest. Je krijgt geen hoge cijfers, je diploma of een succesvolle business door onlogisch te denken …
Maar toen ik begon om de lessen van Bob Proctor toe te passen elke dag, kwam ik erachter dat als ik de dingen wilde veranderen waar ik van baalde, ik onlogische dingen moest gaan doen.
Waarom?
Omdat ons paradigma onze logica bepaalt.
Onze logica bepaalt onze gewoontes en gedrag.
En ons gedrag bepaalt onze resultaten.
Dus, wanneer jij of ik iets compleet anders wil zijn, doen of hebben, zullen we dingen moeten doen ‘out of the box’ die we zelf hebben gebouwd. We hebben een strategie nodig die niet alledaags is.
En het 100 keer opschrijven van een statement elke dag is niet iets waar de meeste mensen om staan te springen. Ze zijn simpelweg niet bereid om dit te doen, omdat het tegen hun logica ingaat.
Maar, wanneer je dit wél doet, zál je eerder opstaan omdat jij jouw onbewuste brein daarmee opnieuw hebt geprogrammeerd. Dat nieuwe idee krijgt wortel en neemt het dan over want dat oude idee van uitslapen zal uiteindelijk afsterven en verdwijnen door een gebrek aan aandacht.
Probeer het maar eens.
Doe deze oefening eerst voor een relatief simpele gewoonte. Realiseer je dan dat als het voor die gewoonte werkt, het voor elke gewoonte zal werken.
Het zal werken in de sales, “Ik ben zo blij en dankbaar nu ik om 09:00 al aan de telefoon zit met een klant elke werkdag om te verkopen.”
Het zal werken om je dieet te veranderen, “Ik ben zo blij en dankbaar nu ik elke dag geniet van 3 stuks fruit en 4 soorten groenten.”
Het zal werken met lezen, “Ik ben zo blij en dankbaar dat ik nu 30 minuten lees elke dag voor 08:00.”
Het zal overal voor werken.
Jij kan elke gewoonte veranderen door een nieuw idee in jouw onbewuste brein te planten en het te herhalen. Herhaling is de eerste wet van leren.
Het is een simpel klein dingetje, maar je zal zien dat het magisch werkt áls je het maar probeert.
Nou ben ik best wel nieuwsgierig hoe jij over deze strategie denkt…
Denk jij dat het werkt? Ben jij bereid het te proberen? Heb jij een gewoonte in gedachten waar je mee wil beginnen?
Laat het mij eens weten. Ik waardeer het heel erg als je van je laat horen!
Naar meer en beter.
Mandy van den Dolder