Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoe Ga Je Om Met Negatieve Mensen

Zorgt negativiteit van andere mensen er soms voor dat jij je rot voelt?

Misschien gaat het om je collega’s, familie leden of zelfs vrienden die je niet meer zo vaak ziet.

Als negativiteit jou omringt is het heel makkelijk om mee te gaan in die neerwaartse negatieve energie. Dit kan lopen rommelen met je mindset en jou volledig uitputten.

Daarom is het dus zo belangrijk dat jij omgaat met mensen waar je snel en makkelijk contact mee maakt en die jou blij maken. We weten ook wel dat dat niet altíjd kan, zeker omdat we onze collega’s en familieleden niet kunnen kiezen.

Dat gezegd hebbende, er zijn legio manieren om weer positiviteit in situaties terug te brengen en die negativiteit te blokken. In dit blog deel ik 5 tips met jullie hoe je om kan gaan met negatieve mensen zodat ze niet in je hoofd gaan zitten.

Hoe Negativiteit Jou Beïnvloedt

We hebben allemaal ons deel aan negatieve, gefrustreerde en veeleisende mensen in ons leven gezien. Ik weet nog dat ik samenwerkte met iemand die in paniek was. Ze probeerden een oplossing te bedenken op het laatste moment en ze waren duidelijk erg gefrustreerd dat het niet ging volgens plan. Op mijn beurt, raakte ik ook gefrustreerd omdat ze ongeduldig en bitchy tegen mij deden.

Een quote die ik hier heel goed bij vind passen:

Lack of planning on your part does not constitute an emergency on mine.”

Hebben we niet allemaal in situaties gezeten dat een anders slechte planning ervoor zorgde dat ze gefrustreerd raakten richting jou? Ik weet bijna zeker dat jij dat zelf ook wel eens hebt gedaan. Het punt is dat het ieders leven verschrikkelijk maakt.

Wanneer iemand mij vraagt iets te doen vanuit frustratie en paniek, zorgt het ervoor dat IK me in paniek en gefrustreerd voel! Als diezelfde persoon nou even wat tijd zou nemen om te kalmeren voordat ze me om hulp vragen, kan ik ook vanuit rust helpen.

Soms heb je echter met iemands negativiteit te maken en gebeurt het steeds opnieuw. Iedereen raakt wel eens gefrustreerd. Maar er zijn ook mensen waarbij het lijkt dat ze je continu omlaag proberen te halen. Soms gaat het om een complete omgeving vol met mensen die niet dezelfde doelen hebben als jij.

WAT HET OOK IS, JE VÓELT JEZELF BEÏNVLOED RAKEN IN HUN BUURT. DE MEESTEN VAN ONS PIKKEN ENERGIE VAN ANDEREN OP, DUS HOE VERMIJDEN WE DAN DAT DE NEGATIVITEIT VAN EEN ANDER ONS OMLAAG HAALT? HIER VOLGEN ENKELE TIPS OM JOU TE HELPEN:

1. Maak je los

Onthoud dat het gedrag van andere mensen nul komma niets over jou zegt. Maak jezelf los van hun frustraties en maak er niet jouw fout van. Zij hebben hun eigen dingen waar ze aan moeten werken, en die last ligt op hun eigen schouders.

2. Vermijd schuld

Geef ze niet de schuld, neem niets zomaar aan en val hen niet aan. Mensen zeggen dat ze ‘niet zo negatief moeten doen’ loopt meestal niet heel lekker af. Laat hen de compassie en empathie voelen die jij ook graag van hen zou ontvangen. Maar, laat ze niet over jou heen lopen! (zie tip #4)

3. Reageer kalm

Reageer zoals jij zou willen dat zij tegen jou praten. Probeer niet passief agressief over te komen want dat helpt echt helemaal niemand. Als zij roddelen over anderen of anderen afbreken, verander dan het onderwerp van gesprek of loop weg.

4. Wees duidelijk

Wees duidelijk in het aangeven van jouw grenzen. Wanneer iemand over jouw grens gaat, zeg dat dan. Je móet opkomen voor jouw overtuigingen, jouw tijd en jouw energie want anders maken anderen daar heel makkelijk misbruik van.

5. Zoek naar het positieve

Zoek uit waar je positieve energie van krijgt. Dit kunnen bepaalde mensen zijn, boeken, sporten, zelf ontwikkeling etc. Zoek deze dingen vaak op, zeker wanneer je voelt dat anderen jouw energie stelen. En als de negatieve energie van een ander jouw geluk in de weg staat, loop dan weg (zelfs als dat voorgoed betekent).

Ik hoop dat dit blog jou enkele bruikbare tips gegeven heeft wanneer je weer te maken krijgt met negatieve energie. Als jij manieren vinden kan om kalm te blijven en jij je eigen energie beschermen kan, weet ik zeker dat negativiteit geen invloed meer heeft op jou.

Hartegroet,

Mandy