Skip to content Skip to footer

Wat is een paradigma en waarom je dit zou moeten weten.

Een artikel van Mandy van den Dolder

Paradigma’s – wat zijn dat? Is dit weer zo’n zweefterm van het informatie tijdperk? Het zou zomaar kunnen, maar het is er wel eentje om heel serieus te nemen. Want als jij net als de meeste mensen bent, hebben paradigma’s controle over elke stap die jij zet.

Paradigma’s zijn een veelvoud aan gewoontes die elke stap die jij zet beïnvloeden. Zij hebben effect op de manier hoe jij eet, hoe jij loopt, zelfs op de manier hoe jij praat. Zij beheersen jouw communicatie, jouw werk-ethiek, jouw succes en jouw falen.

Voor het grootste gedeelte waren deze paradigma’s er nog niet toen jij geboren werd. Zij zijn het opgebouwde erfgoed van de gewoontes, opinies en geloof van anderen. Toch blijft dit de leidende kracht in JOUW leven.

Negatieve en onjuiste paradigma’s zijn de reden waarom twee-en-negentig procent van de populatie dezelfde resultaten blijft behalen, jaar in en jaar uit.

Hoe zit dat met jou? Glipt het succes door jouw vingers? Heb jij het gevoel dat je alles doet om jouw doelen te behalen en daar te komen waar je wilt zijn, maar daar maar niet lijkt te komen? Zie jij mensen om jou heen met meer geld, meer succes, en meer vreugde dan jij hebt en denk je, “Wat doe ik toch verkeerd?”

Dan kan ik je nu vertellen dat jij niet het probleem bent. Het zijn jouw paradigma’s.

Als jij jouw resultaten wilt veranderen – echt veranderen, voorgoed – is het verschuiven van jouw paradigma’s de enige manier. Wanneer die verschuiving plaatsvindt, wordt alles anders….zomaar ineens.

Om een oud paradigma te vervangen dat jou niet meer dient (bijvoorbeeld: “Ik heb nooit meer dan €50.000 per jaar verdient.”), zal je er een nieuw paradigma overheen moeten leggen, en er verzekerd van zijn dat het oude paradigma er niet ‘doorheen sijpelt’. Wanneer jij begrijpt hoe je deze fundering legt, zal je jezelf bloot stellen aan een geheel nieuwe wereld vol kracht, mogelijkheden en belofte.

Denk eens aan alle delen van jouw leven die geraakt worden door geld. Stel je eens voor dat jij jouw paradigma op dit gebied zo verschuift dat jij jouw inkomen aanzienlijk kunt verhogen nog voor het einde van het jaar.

Misschien heb je moeite met het ontmoeten van mensen. Het paradigma veranderen om op een gemakkelijke en leuke manier nieuwe mensen te ontmoeten kan een enorme impact hebben op jouw leven.

Dit zijn nog maar twee voorbeelden van duizenden paradigma-verschuivingen die je vandaag nog zou kunnen uitvoeren.

Onthoud: er zal geen permanente verandering plaatsvinden in jouw leven totdat jij het paradigma hebt veranderd. Kies één of twee beperkende gedachten die onderdeel zijn van jouw paradigma en vervang ze met ideeën van vrijheid en wat dat betekent voor jou. Hou deze gedachten bewust vast in jouw hoofd en gedraag je alsof deze gedachten al vastliggen in de fundering van jouw leven.

Voordat je het weet, zal je leven veranderen – dramatisch!

Over dramatische verandering gesproken, heb jij al gehoord over ons CompleetZijn SuccesCoaching programma?

Ook jij kunt onderdeel zijn van onze CompleetZijn Succes-ervaring en meedoen vanaf jouw computer, tablet of smartphone….. schrijf je hier in!

Voor de beste versie van jezelf! Je doet het al.

Hartegroet,

Jeffrey en Mandy van den Dolder