Skip to content Skip to footer

De Levens – Veranderende Kracht van Discipline

Bob Proctor, onze eerste mentor, vertelde me iets essentieels tijdens één van de eerste Q&A’s die we met hem hadden. Hij zei, “Je hebt maar één kwaliteit nodig om te slagen. Je moet discipline hebben.”

Ik wilde geen discipline hebben, ik dacht dat discipline iets heel moeilijks zou zijn.

Maar de waarheid is dat discipline het vermogen is om jezelf een opdracht te geven en je daar aan te houden.

Nou, het duurde niet lang voor ik door had dat Bob gelijk had. Je zult nooit iets van enige waarde ontwikkelen als je niet gedisciplineerd bent. Echter, wanneer je wel gedisciplineerd bent, kun je alles krijgen wat je serieus wilt.

Dit is zo fundamenteel, het is zo simpel, en toch zo verkeerd begrepen. De mensen die het maken in het leven, of dat nou heel rijk worden is, een succesvolle business draaien of leven volgens hun eigen voorwaarden, hebben allen de vaardigheid zelfdiscipline.

Echter, is een hele belangrijke misvatting over succesvolle mensen, dat zij alle dingen die ze doen leuk vinden om te doen.

Dat is volkomen vals.

Succesvolle mensen vinden dezelfde dingen vervelend om te doen als jij, maar ze doen ze toch. Zij staan vroeg op. Zij zorgen dat ze elke ochtend om 09:00 in beeld zijn bij een potentiële klant. Zij oefenen en studeren terwijl anderen televisie kijken.

Waarom doen zij dingen die ze niet leuk vinden? Omdat zij weten dat dat de prijs is die betaald moet worden voor succes. En dus sporen zij zichzelf aan de dingen te doen waarvan ze weten dat ze gedaan moeten worden, ook al vinden ze dat niet leuk.

Ik ben een zeer gedisciplineerd persoon. Het maakt mij niet uit dat een ander moet werken. Het maakt mij niet uit wat een ander doet. Ik weet wat ik moet doen, en dan doe ik het.

Ik was natuurlijk niet altijd zo. Ik denk niet dat er iemand van nature met discipline geboren wordt.

Maak je niet druk als je momenteel een gebrek aan discipline hebt. Het is iets wat je kunt ontwikkelen met oefening, en hoe meer je oefent, hoe beter je wordt.

Hier volgen drie dingen die je zou kunnen doen om te beginnen:

1. Realiseer je dat als je iets anders wilt in het leven, je de dingen anders zult moeten gaan doen. Vervolgens geef je jezelf de opdracht te doen waarvan je weet dat het moet gebeuren.

2. Begin jouw dag te plannen – van het moment dat je opstaat tot het moment dat je ‘s avonds naar bed gaat. Wanneer je een schema hebt, ben je geneigd meer van de dingen af te handelen die nodig zijn om jou daar te krijgen waar jij wilt zijn.

3. Hou het plaatje vast van succesvol zijn in wat jij wilt doen. Stel je een complete verschuiving, of shift, voor. En ga door met dat plaatje elke dag uitbouwen.

In het begin zal het niet makkelijk zijn; echter zal jij sterker en sterker worden. En dan zal jij in staat zijn te doen wat je wilt, in plaats van te doen wat jij denkt dat je kunt doen.

Op jouw succes!

Mandy van den Dolder

SuccesCoach CompleetZijn