Skip to content Skip to footer

DOELEN

VRAGEN EN ANTWOORDEN

door Mandy van den Dolder

Dit artikel is een behoorlijke ‘long read’, maar toch hoop ik dat je even de tijd neemt, want het is echt super waardevol.

Er is één ding sterker dan alle legers ter wereld, en dat is een idee wiens tijd is gekomen.”

Victor Hugo had gelijk. Wanneer jouw idee er klaar voor is, is er niemand die het tegen kan houden om te gaan bloeien.

Hallo, ik ben Mandy van den Dolder, en in dit artikel heb ik besloten dieper in te gaan op de vragen die ik het meest hoor in ons SuccesCoaching-programma.

  • Hoe stel ik een doel?
  • Hoe denk ik over doelen?
  • Hoe breng ik een doel tot uiting en behaal ik doelen keer op keer op keer?

Laten we eerlijk zijn – wanneer we slechts enkele weken aan het nieuwe jaar begonnen zijn is het niet moeilijk om mensen te vinden die hun nieuw gestelde doelen al hebben opgegeven. Wanneer we richting Oudejaarsdag gaan , kijken de meeste mensen terug op het afgelopen jaar en beslissen ze dat er dingen mogen veranderen. Deze veranderingen zijn misschien kleine veranderingen of aanpassingen…

Laten we er dan ook niet omheen draaien – als jij terugkijkt op de laatste 12 maanden, ken jij vast mensen die spectaculair succes hebben behaald – althans dat hoop ik echt voor jou – maar we moeten allen toegeven dat er altijd ruimte is voor verbetering. We hebben alleen niet elk jaar spectaculair succes. Er zijn jaren bij die we het liefst direct vergeten.

Misschien heb jij het het afgelopen jaar moeilijk gehad en ben jij het beu om te leven in deze omstandigheid dat groter lijkt te worden elke keer als je er geen aandacht aan geeft. Als jij er klaar voor bent hier voorgoed afscheid van te nemen, lees dan verder…..

Misschien merk je een tekort aan vrije tijd in jouw leven, jouw relaties, jouw verdiensten of andere factoren die jouw lol in het leven zouden verbeteren – en vind jij het nu tijd worden daar voor eens en voor altijd iets aan te doen.

Maar terwijl de weken voorbij gaan en opnieuw nog een jaar voorbij raast met alle drukte, kun je je gefrustreerd voelen of ontmoedigd. Je vraagt je af hoe je OOIT los gaat breken, dat doel gaat bereiken….

Ik wéét dat je er klaar voor bent om dat doel te behalen in jouw leven. En het is ook klaar voor jou.

Zoals Victor Hugo in zijn quote zei, is er weinig dat je kunt doen om een idee te stoppen waar de tijd van aangebroken is. Precies hetzelfde geldt voor jouw doelen. Het is absoluut NIET MOGELIJK dat jij kan dromen over een nieuwe manier van leven voor jezelf zónder er persoonlijk toe in staat te zijn om jouw dromen om te toveren naar realiteit. Ik heb nooit aan deze waarheid getwijfeld, en ik twijfel er ook niet aan voor jou.

Jouw doel is niet te groot voor jou. Jouw doel is niet slecht voor jou. Ik denk dat jij wellicht verstrengeld bent geraakt in het web van de 13 Redenen Waarom Doelen Falen.

En precies daarover wil ik het nu hebben. Jij kunt alles hebben wat je wilt …. álles wat je wilt. En je ZULT ze hebben wanneer je de regels van Doel Stelling en Behalen begrijpt en toe gaat passen.

Er zijn 13 punten die ik wil behandelen, maar zij vallen onder VIER hoofd Doel Behaal Processen…… ik durf te gokken dat wanneer ik deze processen benoem, er iets diep in jou het zal herkennen dat – precies dát– is wat jou tegenhoudt daar te komen waar je wilt zijn.

Ten eerste: Waarom en Hoe Stel je Dit Doel en Wijd Je Jezelf Hieraan

Ten tweede: De Handeling van Doel – en Prioriteit stellen

Ten derde: Hoe Ontdoe Jij Je Van Oude Paradigma’s die Jou Doel Tegenhouden

En ten vierde: Implementatie en Uitvoering

Oké, laten we direct beginnen met het eerste proces – Waarom en Hoe Stel Je dit Doel en Wijd Je Jezelf Hieraan ….. nou, één opmerking: wanneer ik deze 13 punten opnoem, begrijp dan dat ik ze op een tijdlijn volgorde van gebruikelijke Doel Stelling Processen heb gezet – ik geloof echter dat de nummer één reden voor het niet behalen van doelen veel verder onder op deze lijst staat ….. laten we het proces dus helemaal volgen……

Nummer één:

Je begint je af te vragen waarom je in godsnaam de moeite zou doen om doelen voor jezelf te stellen.

Dit is een vraag die je jezelf vaker stelt naarmate je begint te stoeien met je doel en het lastig wordt.

Stop te vragen waarom.

Het is de bedóeling dat je doelen stelt. Ontevredenheid over jouw leven is een gezonde, creatieve staat van zijn. We zijn ONTWORPEN om ontevreden te zijn! Constructieve ontevredenheid is het hart van motivatie. In feite, één van de meest dynamische wetten van het leven is de Wet van Creatie of Uiteenvallen. Elke uiting van leven beweegt zich of in één richting of in de andere. Absoluut niets blijft zoals het is. Of je verbetert jouw kwaliteit van leven of je laat het afbrokkelen. De keus is aan jou. Het is een keuze die alleen jij kunt maken. Geen keuze maken is ook een keuze maken.

Om een creatief leven te leven zijn doelen essentieel. Wanneer jij voldoende ontevreden bent over jouw leven, begin je aan dingen te denken die het zouden verbeteren – jij beslist dan over een doel. Zoals ik meerdere malen in ons SuccesCoaching-programma heb verteld heeft ontevredenheid ons auto’s, treinen en vliegtuigen gegeven. Het heeft ons uit de grot gehaald en naar het flatgebouw gebracht. Jij zou nu jouw huis nog steeds verlichten met kaarsen als Thomas Edison geen gezonde ontevredenheid had gevoeld tegenover de kaars.

Denk eens aan hoe jij leeft, en wat je doet in tegenstelling tot wat je zou kunnen doen met het potentieel dat je bezit. Blijf zo denken en je kunt er zeker van zijn dat ontevredenheid de kop op steekt – als dat al niet gebeurd is. Zoals Abraham Maslow onder de aandacht bracht: If you plan on being anything less than you are capable of being, you will probably be unhappy all the days of your life.”

Ik heb ooit een geweldige tekst gelezen dat als volgt ging: In the absence of clearly defined goals, we become strangely loyal to performing daily acts of trivia.” Doel behalers houden zich niet bezig met dagelijkse afleidingen. Het zijn hele interessante mensen. Het zijn productieve mensen. Een doel behaler behaalt vaak meer in een jaar dan de meeste mensen in hun hele leven.

Dat is zeker hoe ík WIL leven….het maakt elke ervaring zoveel interessanter. Ook jij bent een perfecte uitdrukking van een oneindige kracht, precies zoals je nu bent. Voor jou is ALLES mogelijk. Op het moment dat je hier BEWUST van bent beginnen er interessante dingen te gebeuren. Elk aspect van jouw leven is een afspiegeling van jouw eigen niveau van bewustzijn. Jouw verbeterde resultaten zijn altijd een uiting van een hoger niveau van bewustzijn. Een fatsoenlijk doel zal jou voorzien van de benodigde stimulans om te groeien in bewustzijn.

Hier is de tweede reden waarom doelen niet worden behaald op de lijst van 13 Redenen Waarom Doelen Falen. Ook dit is onderdeel van het eerste proces – Waarom en Hoe Stel je Dit Doel en Wijd Je Jezelf Hieraan.

Nummer twee: Jouw persoonlijke waarden ondersteunen het doel niet. Wanneer jij een doel stelt zonder naar jouw waarden te kijken, zal je of eindeloos worstelen om jouw doel te behalen, of je eindigt met een doel dat jouw wil bevredigt maar op de een of andere manier voel je je er niet lekker bij. Het Waarden versus Doel-conflict is één van de meest voorkomende redenen dat mensen geen actie ondernemen richting hun doel.

Als voorbeeld, misschien heb je jezelf een doel gesteld om meer geld te hebben en doet er zich een kans voor om een behoorlijke som geld te stelen en je weet dat je waarschijnlijk nooit gepakt zult worden. Tenzij jij volledig zonder bewustzijn bent – en ik denk niet dat iemand dat is – zal je dit waarschijnlijk een ZEER schadelijk pad vinden om te bewandelen richting jouw doel.

Over, wat ik hoop dat een meer alledaags voorbeeld is, zou ik je willen vragen na te denken wat je wel en niet zou doen om directeur te worden van het bedrijf waar je momenteel werkt. Hoe jij jouzelf ziet bewegen richting de positie dat momenteel bezet is heeft erg veel te maken met jouw waarden. Of je de positie wel of niet WILT – je wilt misschien niet drie dagen in de week reizen, of persoonlijk verslag doen aan een veeleisende Raad van Bestuur – heeft ook weer veel te maken met jouw waarden. Onthoud, wanneer jij je richt op het verbeteren van elk aspect in jouw leven kunnen jouw doelen de rechten van anderen niet schenden. Tegelijkertijd kunnen jouw doelen ook jouw eigen waarden niet schenden.

Nauw verwant aan dit gegeven is reden Nummer Drie van waarom doelen falen: Het doel is niet van jou. Het is van iemand anders…. Iemand anders heeft misschien een HEEL duidelijk beeld van wat jij zou moeten doen, waar zij willen dat jij bent, of hoe zij willen dat jij leeft. Maar dat is niet jouw beeld.

Als het niet jouw beeld is, zou het niet jouw doel moeten zijn.

Deze kwestie kan erg verwarrend zijn voor sommige mensen want, voor het grootste deel willen we graag in harmonie leven met anderen. We willen dat ze blij zijn en proberen ze vaak tevreden stellen. Dit is zeker geen slechte eigenschap om te hebben – het wordt alleen slecht wanneer we toestaan dat de droom van iemand anders inbreuk maakt op onze eigen droom – op wat we voor onszelf willen. Wij zijn allen op deze planeet gezet met een DNA ontwerp die ons toestaat verschillende dromen en doelen te hebben voor ons eigen leven.

Wij zijn allen op deze planeet om ons eigen unieke levensdoel te ontdekken en door middel van deze verkenning en ontdekking interactie te hebben met anderen om het hoogste goed te behalen. Jouw doelen en dromen zijn net zo belangrijk – net zo essentieel voor jouw levensdoel – als iemand anders’ zijn of haar doelen en dromen voor hen zijn.

Als het niet jouw doel is zal je er niet gepassioneerd over zijn. Je MOET gepassioneerd zijn over jouw doel – sterker nog, dat is Nummer Vier van onze lijst: Als jij niet bezig bent met iets behalen waar je gepassioneerd over bent – vergeet het dan maar! Dump dat doel nu. Het kost simpelweg te veel moeite en je geeft het waarschijnlijk ergens halverwege al op.

Hoe vaak faalde Thomas Edison terwijl hij probeerde de gloeilamp uit te vinden, iets wat wij nu als normaal beschouwen? Meer dan 2000 keer. Twee DUIZEND KEER. Denk hier eens over na. Wanneer jij iemand bent die elke avond van het jaar televisie kijkt, heb jij elke avond op de ON-button van jouw afstandsbediening gedrukt voor een periode van vijf-en-een-half JAAR voordat je het twee duizend keer hebt ingedrukt! Nadat Edison slaagde, vroeg een jonge journalist hem hoe het voelde om zo vaak te falen. Hij reageerde, Ik heb niet één keer gefaald. Ik heb de gloeilamp uitgevonden. Het was alleen een 2000-staps proces.”

Ok, het hele verhaal over angst en falen – daar komen we zo op, geloof me. Ik vertel jullie het Edison-verhaal – niet vanwege de problemen met falen – maar vanwege zijn absolute passie. Hij had een gave – en hij wist het. Hij wist dat deze gave een groot potentieel bezat. En toen hij passie inzette op dit persoonlijke potentieel schreef hij geschiedenis. Frederick Buechner definieerde passie als “waar de diepste blijdschap van jouw hart en de grootste behoefte van de wereld elkaar ontmoeten.” Elke grootse handeling en elke grote beweging vooruit is gewoon – passie die potentieel ontmoet. Alleen jij kunt zeggen of jouw huidige doelen een waar en brandend verlangen bezitten.

We gaan nu richting het volgende proces, De Handeling van Doel – en Prioriteit stellen.

De vijfde reden “Waarom Doelen Falen” is dit: Jouw doel is het simpelweg niet waard het risico voor te lopen. Ik heb het over een stap voorbij de passie zetten naar een puur, onvervalst RISICO. Het grootste deel van de wereldbevolking wil op safe spelen. De meeste mensen gaan niets meer aan dan waarvan zij zeker weten dat ze het aankunnen zonder moeite of risico. Echte doel behalers daarentegen zijn potentiële pioniers die graag nieuwe wegen ontdekken.

Wanneer jij een beslissing neemt over jouw doel, is het absoluut noodzakelijk om jouw geweldige verbeelding erop los te laten en jouw dromen vleugels te geven. In ons SuccesCoaching-programma sporen we mensen aan een lijst te maken met 30 dingen die zij in hun leven willen. Er is geen enkele reden waarom jij niet zou krijgen wat jij verlangt!

Jouw doel zou iets moeten zijn wat je wilt, niet iets wat je nodig hebt. Er zit geen inspiratie in noodzaak – er zit alleen inspiratie in iets willen. Zoals Zig Ziglar zei, “A goal that is casually set and lightly taken is freely abandoned at the first obstacle.”

Jouw doel hoeft niet eens logisch te zijn – je zult zelfs meer geïnspireerd zijn wanneer jouw doel totaal onlogisch is.

Je hoeft niet te weten hoe je het gaat behalen. Laat dat jou niet tegenhouden in deze start van het proces. Als jij je al bewust bent van hoe jij iets kunt behalen dat je wilt, is dat wat je gekozen hebt geen waardig doel. Je behaalt waarschijnlijk het doel, maar je doorgaat geen enkele groei of toegenomen bewustzijn als resultaat van deze prestatie. De enige vooruitgang in de kwaliteit van jouw leven zal dan moeten komen van het doel waar je achteraan ging.

Wanneer jij een doel kiest, moet je in staat zijn om jezelf op het scherm in jouw hoofd te zien al in bezit van dit doel….en je moet het serieus willen!

Heel vaak schrijven mensen hun dromen en doelen op een lijst en stoppen die lijst dan ver weg in een nachtkastje of achterin een lade van hun bureau en kijken er dan nooit meer naar. Dat is niet waar jouw dromen thuis horen. Jij hebt die lijst gemaakt – ga dan ook achter wat er op die lijst staat aan.

Je wilt dit niet doen op een willekeurige manier. Ook al lijkt dit misschien belachelijk, er zijn heel veel mensen die hun nummer 1 doel niet eens kunnen vertellen als ik er naar zou vragen. Ook kunnen ze me niet vertellen wat ze doen om hun doelen naar de realiteit te halen.

Zij stellen geen prioriteit in wat zij als eerste gaan afhandelen. Als resultaat mogen ze blij zijn dat ze überhaupt iets gedaan krijgen.

En dit , lieve mensen, is precies waar de Nummer Zes reden op onze lijst over gaat: Je weet niet op welk doel jij je eerst moet concentreren. Je MOET prioriteiten stellen in jouw doelen.

Zoals Robert McKain zei, A major part of succesful living lies in the ability to put first things first. Indeed, the reason most major goals are not achieved is that we spend our time doing second things first.”

Ik stel voor dat je een lijst maakt met 30 doelen, rangschik ze dan in 3 groepen van A-B-C. Neem dan de “A”-lijst en zet ze op volgorde van 1-10, nummer 1 is het meest belangrijk.

Terwijl je dit doet heb ik nog enkele tips van mensen waar ik stukken van heb gelezen zoals Marshall Thurber, die verschillende jaren onder zijn mentor Edwards Deming heeft gestudeerd.

Edwards Deming is de man die voor een groot deel verantwoordelijk is geweest voor de heropbouw van de economische structuur van Japan na de Tweede Wereldoorlog. Marshall adviseert vaak een ‘Helderheids Oefening’ waarin je die 10 “A”-doelen bestudeert om te bepalen wat er behaald moet worden om dat doel te bereiken, wat er voor zorgt dat DAT doel behaalt kan worden, wat dan weer zorgt voor DAT doel tot uiting komt….dus op deze manier ben je een stappenplan aan het opstellen zodat jouw doelen als Dominostenen worden behaald. Misschien heb je als A1-doel gesteld dat je dat huis kunt kopen, maar moeten er eerst enkele andere prioriteiten op hun plek vallen voordat dat doel behaald kan worden.

Wanneer je je lijsten klaar hebt – van A tot en met C – heb jij jouw A1-doel helder. Dit is het belangrijkste doel. Het is degene waar jij jouw bewuste aandacht op gaat vestigen.

Dat brengt me bij de Nummer Zeven van ons lijst Waarom Doelen Falen: Je probeert teveel doelen tegelijk te behalen. Mensen hebben me gevraagd aan hoeveel doelen ze tegelijk kunnen werken. Dan zeg ik, niet meer dan twee, en bij voorkeur maar één. Jouw bewuste brein kan zich maar op één idee tegelijk focussen.

Wanneer jij probeert om een tweede plaatje op jouw bewuste mentale scherm te projecteren, ontstaat er verwarring. Wanneer jij groot droomt en grote risico’s neemt, kost het onophoudelijke inspanning, toegewijd geloof en onafgebroken rechtschapen denken om dat ENE doel tot realiteit te maken. Ik weet dat je ongeduldig bent om al die veranderingen in jouw leven voor elkaar te krijgen, maar vluchtig gedrag kan alleen frustratie tot gevolg hebben.

De schrijver Brian Adams trok mijn aandacht met ditzelfde idee toen hij schreef, “Learn the art of patience. Apply discipline to your thoughts when they become anxious over the outcome of a goal. Impatience breeds anxiety, fear, discouragement and failure. Patience creates confidence, decisiveness, and a rational outlook, which eventually leads to succes.”

Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen. Focus op één doel. Krijg dan volledige helderheid omtrent dat doel. Wanneer je zegt dat je meer geld wilt verdienen, dan mag je blij zijn als je één euro meer verdient want dat is waarschijnlijk alles wat je krijgt als je zegt dat je ‘meer’ geld wilt verdienen. Hoeveel meer? Je moet specifiek zijn.

Daarmee zijn we aanbeland bij de Nummer Acht van onze lijst: Je schetst geen kristalhelder beeld van het resultaat van jouw doel in jouw Mind. Om orde en begrip te creëren in jouw brein – om jouw bewuste brein, jouw onbewuste brein en jouw lijf samen te laten werken om het resultaat te behalen waar jij naar verlangt – zal je eerste een plaatje moeten hebben om mee te werken.

Onthoud, het plaatje dat je vasthoudt in jouw hoofd zal uiteindelijk tot uiting komen in fysieke vorm of omstandigheid. Als het negatief is, zal jouw resultaat dat ook zijn. Als het onduidelijke randjes heeft, zullen jouw resultaten ook onduidelijk zijn. Jij wilt een plaatje in jouw hoofd die absoluut, haarscherp gefocust is op het resultaat van dit doel.

Bouw het plaatje en maak DAN een geschreven omschrijving van het doel. De mate van succes knalt absoluut door het dak van diegenen die hun doel hebben opgeschreven en het BLIJVEN herschrijven elke dag.

Terwijl je dit plaatje bouwt en het dagelijks herschrijft, omschrijf jouzelf dan AL in bezit van het doel.

Dat klopt. Je schrijft dit in de tegenwoordige tijd. De mind werkt alleen met het heden, het NU. Bouw jouw plaatje alsof je al in bezit bent van alle goeds dat jij verlangt. Op het moment dat jij je zelf al in bezit van jouw doel ziet, HEB jij het al op een bewust niveau. Om die reden moet je beginnen te denken en praten als de persoon die het doel HEEFT.

Laat dit doel leven. Raak er emotioneel bij betrokken en hoe jij je voelt, hoe jij leeft en hoe jij jouw leven anders beleeft nu dit doel behaald is. Denis Waitley zegt er het volgende over, The reason most people never reach their goals is that they don’t define them. Winners can tell you where they are going, what they’re doing along the way, and who is sharing the adventure with them.”

Jouw visie of plaatje moet NET ZO ECHT ZIJN als de stoel waar je op zit. Bewust jouw doel verstevigen door het zo vaak mogelijk dagelijks op te schrijven zal het plaatje in jouw hoofd versterken. Wanneer jij hieraan werkt, steeds opnieuw, zal jouw brein cellen van herkenning gaan ontwikkelen. Elke keer wanneer jij aan jouw doel denkt zullen deze cellen extra gaan vibreren. Wanneer dit gebeurt zal het beeld steeds weer naar voren flitsen op het scherm in jouw hoofd.

Vanuit dat bewuste niveau, zal het plaatje verder gaan naar jouw onbewuste brein, die al het werk voor jou doet. Het onbewuste brein wordt ook vaak Universele Intelligentie genoemd. Dit is de spirituele kant van jouw persoonlijkheid. Wanneer het plaatje van jouw doel op een juiste manier in jouw onbewuste brein is geplant, zal dat plaatje zichzelf niet allen uiten door jouw lichaam in vibratie en acties, maar dat plaatje zal alles beïnvloeden in het universum wat op dezelfde vibratie zit. Jouw stevig geplante plaatje zal een magnetische kracht in werking stellen om dat AAN TE TREKKEN in jouw leven wat op dezelfde harmonieuze vibratie opereert.

Spirit geeft jou altijd – in fysieke vorm – een exacte replica van het beeld dat jij HET geeft – dit is de Wet van Wederkeer waar Spirit mee werkt. Als er verwarring heerst in jouw leven, weet je nu waar die verwarring vandaan komt.

Ok, het is tijd om de derde van de vier processen te behandelen die te maken hebben met doel behalen. Samenvattend hebben we de volgende onderdelen al behandeld: “Waarom en Hoe Stel je Dit Doel en Wijd Je Jezelf Hieraan” en “De Handeling van Doel – en Prioriteit stellen.” Nu is het tijd voor Hoe Ontdoe Jij Je Van Oude Paradigma’s die Jou Doel Tegenhouden. Er zijn een aantal belangrijke punten waar ik even aandacht voor wil vragen.

Allereerst, wil ik even terugpakken op het eerder genoemde RISICO. Mark Walker, een auteur die veel tijd besteedt aan hoe je doelen behaald, suggereerde het volgende toe hij de belangrijkste redenen Waarom Doelen Falen overwoog, voor ons is dit reden Nummer Negen:

Mensen zijn volledig betrokken in het steunen – en zelfs verdedigen – van hun beperkende gedachten. Hij zegt, We all live very neatly within our own construct of what our capabilities are. Until we’re ready to move out of that construct, we’re going to continue to place limitations on ourselves. What would you be willing to attempt if you couldn’t fail?”

De waarheid is dat je niet zult falen – wanneer je richting een doel beweegt heb je de kans om te leren, en echt te groeien. Maar het grootste deel van ons leeft ons leven binnen onze eigen zelf-opgelegde overtuigingen, en de grootste daarvan is dat we misschien zullen falen.

Het vraagt heel wat inspanning om je bewust los te maken van deze beperkende overtuigingen. Het hogere bewustzijn dat je zoekt vereist dat je jouw oude conditionering volledig overschrijft – die massa van opgeslagen ideeën en gewoontes in jouw leven die zowel genetisch als door jouw omgeving op jouw ‘zijn’ zijn getatoeëerd.

Het zijn deze gedachten en levenspatronen die de ongewenste resultaten die jij momenteel ontvangt veroorzaken. Deze ideeën houden jou tegen – zij verstijven jouw groei.

Maar zelfs tattoos kunnen verwijderd worden.

Je hebt twee opties. Of je kiest jouw gedachten – of je accepteert ze vanuit een externe bron. Het maakt niet uit wat je kiest… deze gedachten zullen één specifiek gevolg hebben – zij ontwikkelen zich tot plaatjes of ideeën in jouw bewuste brein die, op haar beurt, de plaatjes doorgeeft aan jouw onbewuste brein en daar gevoelens of vibraties veroorzaken. De gevoelens of vibraties veroorzaken acties, en de acties veroorzaken de resultaten die jij in jouw leven krijgt.

Laat oude conditionering niet voorkomen dat jij alles wordt waar jij toe in staat bent te worden. Dit betere leven….het is jouw geboorterecht! Alles in het universum is geprogrammeerd om jou het leven te laten leven die jij VERDIENT. Je hoeft alleen maar jouw gedachten zorgvuldig te kiezen, op een doelgerichte manier, en heel bewust te zijn van jouw acties.

Ik heb jou al één van de twee belangrijkste ingrediënten gegeven om oude conditionering te elimineren – die verstokte paradigma’s in jouw hoofd – en dat is een helder beeld te definiëren van jouw doel, bouw een kristalhelder plaatje in jouw hoofd en schrijf dit beeld zo vaak mogelijk op, op zijn MINST dagelijks. Dat gezegd hebbende: wanneer het onbewuste brein herhaaldelijk positieve plaatjes te verwerken krijgt zal dat NIEUWE plaatje uiteindelijk het enige zijn wat het onbewuste brein kan zien.

En wanneer jouw onbewuste brein mee gaat doen, KIJK UIT!!! – vreemde en ongebruikelijke dingen zullen plaatsvinden in jouw leven, DIT GARANDEER IK. Jouw onbewuste brein is nu namelijk in HARMONIE met jouw bewuste brein en dagelijkse acties. Wanneer deze elementen gaan samenwerken, bevindt jouw doel zich officieel op de snelweg van jouw leven.

Ok, wat is dan nu het tweede essentiële element voor deze nieuwe manier van denken? Ik zal hier Nummer Tien van maken in onze conversatie: Slechte Houding….

Onthoud, JIJ bent verantwoordelijk voor het vormen van jouw leven. En de vorm van jouw leven wordt voor een heel groot deel bepaald door jouw houding. Dit is een gebied die jij kunt besturen, en wanneer jij leert hoe je het kunt sturen en aanpassen zal jij de controle krijgen over wat er gaat gebeuren.

Mensen met de beste houding staan op natuurlijke manier aan de top. Studies naar de levens van duizenden succesvolle mensen lieten zien dat zij overliepen van zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Zij verwachten succes en krijgen succes. Zij zijn zich bewust van hun oneindige potentieel en hoe ze dit kunnen ontwikkelen en inzetten. Zij zijn ware en voortdurende doel behalers.

James Allen zei ooit, People are anxious to improve their circumstances but unwilling to improve themselves, they therefore remain bound. “ Jouw houding is een samenspel van jouw gedachten, gevoelens en acties. De enige manier om jouw resultaten te verbeteren die jij in jouw leven ontvangt is de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor jouw houding. Alleen dan ben je in staat jouw resultaten te verbeteren.

Soms kan ik het niet helpen dat ik aan Allen’s quote moet denken wanneer ik mensen hoor zeggen dat hun doel gedwarsboomd wordt door andere mensen. Hun doel behalen is de verantwoordelijkheid van iemand anders geworden en dus is hun falen hierin te wijten aan het probleem dat die ander is geworden, een barricade dat tussen hen en hun droomleven in is gaan staan.

Niets is minder waar! Niemand is verantwoordelijk voor het niet bereiken van jouw doel behalve JIJ. Het is tijd om te stoppen met uitvluchten te bedenken en richting jouw doel te BEWEGEN!

En hier hebben we dan – eindelijk – in mijn optiek de belangrijkste reden voor het niet behalen van jouw doelen – Nummer Elf: Gebrek aan Uitvoering. Doelstelling vereist serieuze overdenking. En dan vraagt het serieuze ACTIE.

Mensen vallen hier in twee categorieën. Ze ontdekken waarschijnlijk hun belangrijkste doel ….. en dan stoppen ze, precies daar. Zij hebben een doel zonder plan. Dat is een droom of een wens – geen doel. Het is als een routekaart aan een echtgenoot/echtgenote of een vriend geven en dan hen vragen om jou de weg te wijzen.

Misschien kijken ze je dan vreemd aan en vragen dan waar daar” is.

Oh, ik wil naar Utrecht”, zeg je dan.

Hun volgende vraag zou dan kunnen zijn, “Ok, vanwaar vertrek je?”

Zie je, je zult nergens komen op jouw doelen-pad als je geen startplaats hebt, een finish en verschillende punten van vooruitgang onderweg.

De tweede groep mensen creëren een doel en stellen een plan op ….. en doen nog STEEDS niets. Zij voeren dit plan niet uit. Dat weigeren ze.

In mijn ervaring denk ik te weten waar het hier mis gaat: ze zijn terughoudend in het uitvoeren van hun plan omdat ze niet weten wat de uitkomst zal zijn. Schrijver Mark Walker had absoluut gelijk toe hij opmerkte dat je eigenlijk ook niet echt weet wat de uitkomst morgenvroeg zal zijn, dus hoe ben je slechter af als je het gewoon uitvoert ten opzichte van het niet uitvoeren?

Ik las laatst een bericht van iemand die weer terug naar school wilde om rechten te gaan studeren. Op een gegeven moment zei ze, “Nou, het kan wel vijf of zes hele JAREN duren voordat ik gekwalificeerd ben als advocaat in dat gebied.”

Dus ik dacht, “Ja dat klopt, maar vijf of zes jaar gaan SOWIESO voorbij, ja toch? Wil je echt dat die jaren voorbij gaan zonder dat je dichter bij je doel komt?”

Anderen zullen misschien in discussie gaan dat ze niet voldoende details in hun plan hebben gestopt. Ze willen dat alles p-r-e-c-i-e-s klopt voordat ze ook maar één stap zetten in welke richting dan ook. Het is zeker wijs om te werken aan een plan voordat je actie gaat ondernemen, maar soms zal je ook een vorm van RISICO moeten gaan nemen.

In het boek You2 van Price Pritchett wordt gesuggereerd dat je actie moet ondernemen voordat je er klaar voor bent, lees dit maar eens:

First you act, and then you frame out the details

of your strategy. Move on your dream….START

..and let what happens help you develop a

coherent game plan. Mobility is the critical

element. Strategy formulation then evolves

naturally out of your discovery process. You’ll

discover, once underway, that you know more

than you know you know. Just trust your

instincts.”

Een slecht bedachte strategie met goede uitvoering richting jouw doel is veel beter dan een geweldige strategie ZONDER uitvoering.

Zodra jij begint met de implementatie en uitvoering richting jouw doel, zal je merken dat de juiste richting aan jou wordt getoond.

Zal je altijd de juiste afslag nemen? Waarschijnlijk niet. Zal de weg glad en duidelijk zijn? Waarschijnlijk niet. Stop je druk te maken over de gladheid van de weg – zet die auto op de weg!

Toen Henry Ford zijn eerste auto introduceerde bij het publiek in 1903 waren er geen perfect geplaveide straten en wegen. Zijn eerste auto rammelde naar buiten op zand- en gravel wegen en DAARNA werd de geplaveide weg gemaakt. Als hij gewacht had op de geplaveide wegen, dan had hij de auto nooit geïntroduceerd.

Niemand kan actie ondernemen op de vooruitgang van jouw doel totdat JIJ het in beweging zet.

Zal jij mislukking ervaren? Waarschijnlijk vaker dan een paar keer. Toen Henry Ford het plan opvatte een auto te creëren, begon hij met een motorblok in 1893, pas drie jaar later bouwde hij er een auto omheen. Kun jij je VOORSTELLEN wat er is gebeurd met de diverse carrosserieën die hij om dat motorblok heen wilde bouwen in die drie jaar? Ik durf te wedden dat hij een paar interessante verhalen zou kunnen vertellen. Het was pas in 1899 dat de burgemeester van Detroit en andere vermogende Detroiters Ford voorstelden om de Detroit Automobile Company op te richten. Het bedrijf produceerde nog enkele prototypes maar gingen nooit in productie en was verdwenen in 1901.

Hield dat Henry Ford tegen? Nou, duidelijk niet. Twee jaar later bood hij zijn eerste auto te koop aan. Toen het bedrijf 100 jaar bestond, had Ford Motor Company BILJOENEN auto’s over de hele wereld verkocht. Dat zijn een hoop auto’s! Dat is passie, visie en uitvoering op zijn best. Dat herinnert me aan een quote van Winston Churchill,Succes is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm.”

Doel behalers kennen dat geknaag van twijfel, soms zelfs regelrechte angst. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar zij weten wat angst met een doel kan doen – en met toewijding en volhardending zeggen zij tegen zichzelf “VOLGENDE!” en zetten het beeld en de visie van hun doel terug daar waar het hoort, op het scherm van hun wonderlijke brein.

Baudjuin zei, No matter how hard you work for success, if your thought is saturated with the fear of failure, it will kill your efforts, neutralize your endeavors and make success impossible.”

Angst is de dief van dromen.

En mislukking is niets meer dan een leerproces. Zoals Mary Pickford zei, You have a fresh start any moment you choose, for this thing we call ‘failure’is not the falling down, but the staying down.”

Ik was laatst aan het browsen over het internet en toen kwam ik een heel leuk stukje advies tegen die ik echt de moeite waard vond. De titel was, Why contemplating your navel can make you more succesful,”de auteur schreef, “Most very succesful people (if not all) are able to maintain a keen focus regardless of external circumstances and internal emotions. In their own way, they “meditate”by learning how to focus on the present moment. When you contemplate your navel, pet your cat, focus on your breath, you’re engaging with the stillness that isn’t subject to the ups and downs of everyday life. This WILL make you more succesful because you won’t be inclined to hesitate to move forward or stop when things get rough. Within the stillness is the breath of success.”

Ik zou daar nog graag aan toe willen voegen dat in de huidige stilte de visie van jouw behaalde doel ligt. Dit is jouw “huidige moment,” onthoud dat jij jouzelf al hebt gevisualiseerd in bezit van jouw doel.

Beslis om dit tot een goed einde te brengen. Elimineer alle andere opties en rationalisaties. Je zult er geen spijt van krijgen. Samuel Smiles zei, “There is an old and true saying – ‘Where there is a will there is a way.’ He who resolves upon doing a thing – by that very resolution scales the barriers to do it. To decide upon attainment is frequently attainment itself.”

Klaar voor Nummer Twaalf op onze redenen Waarom Doelen Falen-lijst? Het is dat mensen te snel stoppen. Zelfs Thomas Edison merkte op, Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to succes when they gave up.” Veel mensen die bij ons komen voor advies en die wij coachen zijn gefrustreerd omdat zij er gewoon niet snel genoeg kunnen komen.

Zoals een collega van mij heel scherp opmerkte, “Soms denken mensen dat het doel-behalen proces net als een TV-show zal zijn… 22 minuten werken en heel veel tijd voor reclames om een complex probleem op te lossen.”

Ik denk dat dat een geweldige analyse is. Het probleem of paradigma die jij het hoofd probeert te bieden ligt misschien al wel 20 tot 30 jaar opgeslagen in jouw psyche. Ook al zal elke stap die ik jou vandaag gegeven heb jouw beweging WEG van jouw oude constructie versnellen en RICHTING jouw doel, je moet geduld hebben met het proces. Onthoud, dit gaat niet alleen om het behalen van een doel – het gaat ook om het her programmeren van dat deel van jouw bewuste en onbewuste brein dat stiekem denkt dat het niet gedaan kan worden.

Tegelijkertijd, zal je stilstand tegenkomen – dat is volledig normaal. Misschien ervaar je een negatieve tendens of een rustigere periode waarin het lijkt of jouw pad minder zichtbaar wordt. Dit is een natuurlijk ritme van het leven; het is een deel van het leerproces. Leg je toe op volharding. Dit proces gaat wat tijd kosten.

Een zaadje dat in de grond wordt geplant heeft heel wat tijd en aandacht nodig voordat de eerste scheuten boven de aarde uitsteken. Jouw doel is precies dat – een zaadje. De Wet van het Geslacht schrijft voor dat alle zaadjes een incubatieperiode hebben voordat ze in vorm manifesteren. Op het moment dat jij jezelf al in bezit van jouw doel kunt zien, heb je het al op het eerste niveau van creatie – Intellectuele vorm. Jij hebt dan een niet-fysiek zaadje gecreëerd.

Dan plant je dat zaadje in de juiste omgeving – jouw onbewuste brein – en sta jij jouzelf toe hier emotioneel bij betrokken te raken. Nu heb jij jouw doel op het tweede niveau van creatie – Spirituele vorm. Op het moment dat je emotioneel betrokken raakt bij jouw doel zal dat plaatje onmiddellijk en automatisch richting de derde vorm van creatie bewegen – Fysieke vorm.

Het is van vitaal belang dat je dit creatieve proces niet alleen begrijpt maar er ook volledig in gelooft. We planten het zaadje in de juiste omgeving – de vruchtbare grond van onze mind – we voeden dit zaadje, en geven het de energie die nodig is voor een gezonde groei. We houden dit zaadje onkruidvrij. Dan wachten we geduldig – met perfect vertrouwen en positieve verwachting – dat dat microscopisch kleine zaadje zal uitgroeien tot een perfecte fysieke vorm.

Tegenwoordig zijn boeren in staat ons te vertellen wat de draagtijd van vrijwel elk zaadje is. Maar dit konden ze nog niet toen ze een specifiek zaadje voor het EERST in de grond stopten. Dit is wat je in gedachten moet houden wanneer je je af begint te vragen hoe lang de draagtijd is van jouw doel om fysieke waarheid te worden. Jij hebt dit zaadje nog niet eerder ‘geplant’- wees niet te hard voor jezelf als jouw ingeschatte draagtijd niet helemaal klopt – het is belangrijk dat jij jezelf een tijdlijn stelt voor het behalen van jouw doel…..maar sta jezelf WEL toe om hier en daar wat aanpassingen te doen wanneer dat nodig is.

En dit brengt me bij de laatste reden op onze lijst van 13 redenen Waarom Doelen Falen – Nummer dertien, Meet jouw vooruitgang – en doe aanpassingen waar nodig.

Jij moet met enige regelmaat meten wat de daadwerkelijke vooruitgang richting jouw doel is. Wanneer jij dit niet meet, weet je nooit hoe en of je vooruitgaat. Stel dat je, bijvoorbeeld, jezelf hebt beloofd dat je een bepaald bedrag in een investering zal gaan stoppen om een winst te behalen binnen een specifiek gestelde tijdsspanne.

Heb jij een cheque uitgeschreven om je in te kopen in deze investering? Hoe gaat het met de investering? Heeft het de waarde behouden van het moment dat jij instapte? Zijn er andere investeringen die steviger staan en meer groei-georiënteerd zijn?

Wat gemeten wordt zal verbeteren. Misschien moet je je plan aanpassen. Misschien moet jij jouw tijdlijn aanpassen. Alles kan aangepast worden voor vooruitgang, maar ALLEEN als resultaat van het meten van jouw daadwerkelijke vooruitgang.

Een fenomenaal voorbeeld hiervan is de waargebeurde catastrofe dat plaatsvond rondom de Apollo 13 missie. Eerst beschreven in het boek van astronaut Jim Lovell, Lost Moon, en toen nog verfilmd door regisseur Ron Howard is de Apollo 13 missie een klassiek voorbeeld van doel stellen, meten, aanpassen en presteren.

Op 11 april 1970, werd de Apollo 13 missie gelanceerd met alle intentie om drie astronauten op de maan te zetten, waar ze even konden rondwandelen alvorens ze weer veilig terug zouden keren op de Aarde. Op de weg ernaartoe ervoer het schip echter catastrofistische problemen. Wat gebeurde er toen? Het doel moest bijgesteld worden. De maanwandeling ging niet door, de deadline was verschoven…..en het enige doel dat ze NU hadden was de astronauten weer veilig terug te brengen op de Aarde.

In dat proces ging alles mis wat er mis kon gaan. Geconfronteerd met de ene uitdaging na de andere, moest NASA de ene meting na de andere oplopende meting uitvoeren om aanpassingen door te zetten rond elk kritiek probleem. Elke wegversperring moest doorheen gewerkt worden, één tegelijk, en elk van hen vereiste een nieuwe aanpassing, ook weer één tegelijk.

Als zij elke stap van die weg niet hadden gemeten, zouden ze nooit hebben geweten wat ze aan moesten passen. De astronauten zouden dan verloren zijn geweest. Maar de technici van NASA waren bereid elke aanpassing op de stappen richting hun doel uit te voeren om hun uiteindelijke doelstelling te behalen.

Elk lid van NASA’s controle team was een Doel Behaler. Ja, zij werden geconfronteerd met bijna onmogelijke kansen. Maar zij waren niet bereid om hun doel onderuit te laten halen door die kansen.

Doel Behalers zijn een fascinerende groep mensen om te aanschouwen. Al jaren ben ik absoluut overdonderd door wat zij kunnen behalen in hun leven en zodoende ook in andere levens.

Doel Behalers stoppen misschien even om op adem te komen, maar zij gaan er daarna weer vol voor en laten het gebeuren. Hun productiviteit is automatisch – de enige richting voor hen is vooruit.

Je zult merken dat een Doel Behaler een lange lijst van projecten heeft die hij of zij dagelijks afhandelen. Deze Doel Behalers creëren significante vooruitgang elke dag van hun leven. Zij zijn niet gewoon druk om druk te zijn – zij zijn EFFECTIEF druk om een rijker en meer voldaan leven te creëren voor hen en de kring van mensen die om hen heen beweegt.

Wanneer wij met Doel-gerichte mensen werken, vragen wij hen altijd een lijst te maken van zes dingen per dag die hen dichter bij hun doel zal brengen. Slechts zes acties per dag creëren een exponentiële beweging voorwaarts, dat verzeker ik je.

Wanneer een Doel Behaler dit zes-stappen proces toepast zal hij of zij een bewustzijn ontwikkelen dat hen in staat stelt om die projecten die hen dichter bij hun doel brengen onmiddellijk te detecteren en die directe aandacht vereisen. Zij trekken niet in twijfel, vragen niet of stellen niet uit – zij analyseren simpel en snel, rennen dat veld op – wedstrijd na wedstrijd – tackelen iedereen totdat het finale-signaal wordt gefloten.

En daar heb je het – de 13 redenen waarom doelen falen. Ok, laten we het nu even in korte bewoording samenvatten zodat het 13 Regels worden die je kunt Volgen en die zullen Leiden naar een overvloedig leven.

Nummer 1:

Blijf doelen stellen. Ontevredenheid in jouw leven is een gezonde, creatieve staat van jouw brein.

Nummer 2:

Wees er zeker van dat jouw persoonlijke waarden jouw doel ondersteunen.

Nummer 3:

Wees er zeker van dat het doel van jou is, niet van iemand anders.

Nummer 4:

Ga alleen achter doelen aan waar je echt gepassioneerd over bent.

Nummer 5:

Doelen die risico vragen van jouw kant creëren magische finales.

Nummer 6:

Zet jouw doelen in de juiste volgorde totdat jij jouw A-1 doel hebt bepaald.

Nummer 7:

Focus op het behalen van één doel tegelijk.

Nummer 8:

Schilder een kristalhelder, prachtig plaatje van het resultaat van jouw doel in jouw mind.

Nummer 9:

Kies de gedachten die jouw doel ondersteunen heel bewust.

Nummer 10:

Beheers jouw instelling. Zorg dat deze goed is elke dag.

Nummer 11:

Plan jouw initiële plan en PAS TOE!

Nummer 12:

Ga door, wat er ook gebeurt.

Nummer 13:

Meet jouw vooruitgang en pas aan wanneer nodig.

En hier is mijn laatste stukje advies……

Vertrouw op jezelf. Jij bent een geweldig gecreëerd wezen. Kracht zal voor altijd naar jou toe en door jou heen stromen. Je moet begrijpen dat jij alles al hebt wat er nodig is om wat voor resultaat dan ook in jouw leven te produceren. Zoals auteur Foster McClellan zo mooi omschreef,Make the most of yourself by fanning the tiny, inner sparks of possibility into flames of achievement.”

Het is tijd dat jij gaat geloven. Creëer de jij waarvan jij blij zult zijn om jouw hele leven mee te leven.

Ik zie je daar!

Dit is Mandy van den Dolder

Dank je wel.